Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Sejem Kmetijska tržnica 2017
Petek, 08 September 2017 11:41

Tudi letos bo naše društvo med organizatorji sejemske prireditve Kmetijska tržnica v Ilirski Bistrici. Skupaj z Občino Ilirska Bistrica pripravljamo zanimiv program, ki bo zanesljivo pritegnil precej obiskovalcev s celotnega področja LAS med Snežnikom in Nanosom, celotne regije in iz Kvarnerja. Podroben program se sicer še dopolnjuje, osnovne značilnosti pa so že znane in si jih lahko ogledate spodaj.

kmetijska trznica 2017 JUMBO PLAKAT

 

Več ...
 
BRKINSKA KUHNJA tudi četrtič uspešna
Ponedeljek, 28 Avgust 2017 14:58

Konec avgusta je bila četrtič to poletje uspešno izvedena prireditev Brkinska kuhnja in sicer na lokalni tržnici Mikoza z namenom promocije lokalne hrane in tržnice. Na presenečenje vseh, je bil obisk odličen, saj se je prireditve vsakič udeležilo nekaj sto obiskovalcev. Tokrat je bil obisk sicer nekoliko manjši, zato pa tržno toliko boljši. Od brkinskih jedi so bili spet na voljo odlični brkinski štruklji Brigite Volk, ki so pošli že ob 20. uri. Brkinsko polento je skupaj s popečeno panceto in zelenjavo postregel kuharski mojster Rihard Baša, g. Zatkovič je navduševal s presnimi torticami,  ŠD BAS Šport je postregel odlične brkinske hamburgerje in pečeno ter kuhano koruzo. Brkinska koruza je bila žal že nekoliko prezrela in domače sorte trdinka, zato je bila mogoče malce pretrda, kljub vsemu pa je šla v slast. Naslednje leto bo zagotovo nabrana prej. Tudi prodaja produktov lokalnih pridelovalcev je bila več kot odlična.

Za prijetno vzdušje so  poskrbeli  One man band Karlo ter Jasenski kerglci, ki so z neobičajnimi instrumenti igrali narodno zabavno glasbo.

Splošna ocena je, da smo s prireditvijo Brkinska kuhinja dosegli svoj namen - promovirali smo lokalno tržnico Mikoza in zelo lepo popestrili poletne večere v Ilirski Bistrici. Drugo leto ponovimo.

20170825 193507

 
Nekaj novic in povabilo
Torek, 01 Avgust 2017 13:15

Pozdravljeni v vročem avgustu,

Delovni julij smo zaključili z oddajo vlog za projekte sodelovanja LAS. Naš LAS med Snežnikom in Nanosom sodeluje v treh projektih sodelovanja in sicer v enem mednarodnem z partnerji iz Estonije, Latvije in Portugalske z naslovom »Trajnostni turizem v zaščitenih območjih«, kjer se bomo fokusirali na upravljanje z jezeri v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera in Krajinskem parku Planinsko polje. Drugi projekt je na temo »Promocije Biosfernih območij Slovenije«, kjer sodelujejo slovenski LAS, na našem področju pa nas zanima območje Parka škocjanske jame. Tretji projekt pa je »Pilotni model Razpršenega hotela«, skozi katerega želi 7 LAS postaviti model razpršenega hotela in ga umestiti v različna slovenska področja. Pripravljenega smo imeli tudi projekt Festival Brkinske sadne ceste, vendar smo se odločili, da ga raje razširimo in pripravimo za naslednji razpis za projekte sodelovanja.

V petek, 28.7.2017 je bila izpeljana tudi skupščina LAS, ki se je sestala predvsem zaradi pritožbe enega izmed neizbranih vlagateljev za sofinanciranje operacij iz prvega razpisa. Skupščina je poleg tega potrdila tudi izvajanje projektov sodelovanja.

Kar se tiče potrditve izbranih operacij prvega razpisa na Agenciji za kmetijske trge ni še nič novega, razen da smo uspešno zaključili dopolnjevanje prvih petih  operacij. Odločbe o potrditvi pričakujemo do konca avgusta, kar je pravzaprav že skrajni čas za začetek izvajanja SLR LAS. Na zadnji seji UO LAS so bile potrjene tudi vloge za sofinanciranje operacij iz drugega razpisa iz ESRR, tako da jih bomo pričeli počasi pošiljati v potrditev na ministrstvo za gospodarstvo.

Da pa ne delamo samo v pisarni smo julija dokazali z dvema zelo uspešno izpeljanima Brkinskima kuhnjama. Ta petek pripravljamo že tretjo BRKINSKO KUHNJO. Tokrat vam skupaj z Ribiško družino Bistrica predstavljamo brkinske ribe - postrvi na gradeli, ribji paprikaš, krompirjevo solato in vse ostale brkinske specialitete - tudi štruklji bodo… Tokrat nas bo zabaval Ansambel Snežnik, začnemo pa po 18,00 uri na Lokalni tržnici Mikoza. Vabljeni…

P.S. Obveščamo vas, da bo zaradi letnega dopusta pisarna LAS in DRPSN zaprta med 7.8. in 19.8.2017. Na delo se vračamo v ponedeljek 21.8.2017 in upam, da nadaljujemo tam, kjer smo končali – aktivno, delovno in uspešno. Prijeten avgust želim….

brkinska kuhnja3

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 6 od 128

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link