Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

DELAVNICA S PREDSTAVITVIJO RAZPISOV
Ponedeljek, 20 Oktober 2008 21:55

Razvojni center Ilirska Bistrica ter ORA Krasa in Brkinov iz Sežane pripravljajo v ponedeljek, 27. oktobra 2008 na gradu Prem Delavnico s predstavitvijo aktualnih razpisov, namenjenih podjetnikom in kmetovalcem. Predstavljeni bodo razpisi Slovenskega podjetniškega sklada, razpisi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in dejavnost ORA Sežana (vstopna točka VEM, program vavčerskega svetovanja in usposabljanja). Na delavnici bodo predstavljene tudi spremembe v davčni zakonodaji - olajšave za investicije, ki jih bo predstavila Območna obrtno - podjetniška zbornica Ilirska Bistrica.

Delavnica bo v konferenčni dvorani grada Prem s pričetkom ob 17,00 uri, prijave in dodatne informacije pa dobite na ORA Krasa in Brkinov, tel 05 73 44 362, mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , ali pa na RC Il.Bistrica 05 71 01 385, mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Aktualne informacije o razpisih si lahko ogledate tudi na naši spletni strani na posebni podstrani Razpisi. Osnovne informacije o razpisih bomo tekoče objavljali, podrobnejše informacije in svetovanje pa lahko dobite telefonsko na 031 339 789, lahko pošljete povpraševanje na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , lahko pa se med uradnimi urami oglasite na sedežu društva, v občinski stavbi na Bazoviški 14 v Ilirski Bistrici.

 
ODDAN LETNI IZVEDBENI NAČRT, PRIPRAVE NA BOŽIČNO NOVOLETNO TRŽNICO
Sreda, 08 Oktober 2008 13:11

V teh dneh smo bili v društvu izredno aktivni na pripravi in oddaji Letnega izvedbenega načrta društva za leto 2008. Zdaj, ko smo ga uspešno oddali, pa je potrebno nadaljevati z našo dejavnostjo, zato izkoriščamo to priložnost za povabilo k naslednji aktivnosti.

Skupina, ki sodeluje pri projektu Organiziran nastop na trgu in zagotavljanje primerne infrastrukture za trženje kmetijskih pridelkov in izdelkov (v nadaljevanju tržnice), je zaradi priprav na organizacijo tržnice in poskusnega sodelovanja kmetovalcev in prodajalcev predlagala organizacijo božično novoletne tržnice v Postojni. Ta teden smo opravili pogovore s predstavniki Postojnske jame d.d., ki jih zanima naše sodelovanje pri njihovi prireditvi Jaslice v Postojnski jami, tako da smo se dogovorili za organizacijo tržnice v času trajanja prireditve. Ta poleg ogleda jaslic ponuja tudi pestro zabavno dogajanje na ploščadi pred Jamo, kjer bi bile postavljene tudi stojnice, dnevno pa pričakujejo obisk najmanj 1000 ljudi.

Dogovor je, da čimprej sporočimo število zainteresiranih članov društva in ostalih kmetovalcev, pridelovalcev, ki bi želeli sodelovati na tržnici. Ta bo potekala osem dni - v četrtek 25.12. in 1.1., petek 26.12. in 2.1., soboto 27.12. in 3.1. ter v nedeljo 28.12. in 4.1. od 10,00 do 16,00 ure. Organizatorji so nas opozorili, da je potrebno sodelovati vseh osem dni, zato ne zahtevajo nobene pristopnine za stojnice, zagotavljajo pa še topel obrok.

Na osnovi uspešnega sodelovanja (nastopa na tržnici) naših članov se bomo v naslednjem letu lahko pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju (stalni stojnici) pri Postojnski jami, zato je omenjena božično novoletna tržnica priložnost za dodatno trženje in promocijo našega projekta.

Vabim k sodelovanju vse zainteresirane člane društva in ostale kmetovalce (ostali lahko informacijo posredujete dalje), da se prijavite za sodelovanje na tržnici ali poiščete nadaljnje informacije na naš mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali telefon 031 339 789 do nedelje 12.10.2008. V ponedeljek 13.10. bomo Postojnski jami  sporočili odločitev, ali sodelujemo s božično novoletno tržnico v Postojni ali ne.

Še informacija o nadaljevanju projekta na medržavni ravni. V teh dneh smo se dogovorili z LASi na področju slovenskega in italijanskega Krasa o skupnem projektu vzpostavitve tržnic na tem področju, ki ga bomo pričeli izvajati v letu 2009. Mednarodni projekt bo zelo lepo dopolnjeval naš osnovni projekt tržnic, saj bo zagotavljal dodatno prisotnost naših kmetov in pridelovalcev izdelkov tudi na širšem - italijanskem trgu, kar je izredno pomembno za razvoj kmetijstva na našem področju. Več informacij bo še sledilo.....

 
IZPELJANE DVE DELAVNICI
Sreda, 24 September 2008 22:20
V okviru Kmetijske tržnice v Il.Bistrici je Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom poleg strokovnega posveta na Premu pripravilo še dve delavnici, ki sta potekali v petek, 19. septembra in ponedeljek 22. septembra 2008.

Prva delavnica je bila namenjena predstavitvi Študije izvedljivosti projekta »Organiziran nastop na trgu in zagotavljanje infrastrukture za trženje kmetijskih proizvodov«, ki jo je društvo izvedlo v začetku leta. Delavnice se je udeležilo 13 zainteresiranih za sodelovanje na kmečki tržnici, ki naj bi po ugotovitvah študije potekala vsaj enkrat mesečno v vsakem mestu na področju delovanja društva, torej v Il.Bistrici, Pivki in Postojni. Študija namreč potrjuje željo tako proizvajalcev kmetijskih proizvodov - prodajalcev kot kupcev po organizirani ponudbi kvalitetne domače hrane, za kar pa je potrebno izpolniti kar nekaj pogojev oziroma izpeljati določene aktivnosti - od podpornega okolja za uvedbo tržnic do prostorskih in upravljavskih pogojev. Projekt tržnic se sedaj nadaljuje v skladu z akcijskim načrtom, ki ga je pripravila skupina, ki vodi ta projekt, predviden začetek obratovanja tržnic pa naj bi bil april 2009. V tem času je pripravljenih veliko aktivnosti (predvsem izobraževalnih), tako da bo delo na tem projektu zelo pestro. Že na tej - prvi predstavitveni delavnici, so udeleženci pričeli z razpravo o skupni podobi tržnic, na osnovi katere se bodo izdelali promocijski materiali in predstavitveni artikli. V vsakem primeru pa se že sedaj oblikuje skupina resnih in odgovornih posameznikov - prodajalcev, ki naj bi sodelovali na tržnici, saj se že v naslednjem mesecu načrtujejo nove delavnice na temo kmečke tržnice. Naj bo ta zapis še povabilo morebitnimi zainteresiranim za sodelovanje na tržnici.

Druga delavnica pa je bila izvedena v prostorih Turistične kmetije Pri Malnarjevih v Slavini in je bila namenjena lastnikom turističnih kmetij. Kljub malce slabši udeležbi - 6 udeležencev, je delavnica uspela, saj je bila predstavljena zanimiva tema - izdelava in predstavitev spletne strani za turistične kmetije. Klemen Vičič - avtor omenjene spletne strani, je namreč predstavil vse podrobnosti v zvezi z spletno stranjo, udeleženci pa so s svojimi vprašanji in predlogi oblikovali ponujeno stran po svoji meri. Dogovor delavnice je bil, da se stran in ponudba predstavi še ostalim kmetijam na našem področju, nato pa pripravi projekt v okviru društva v smislu promocije turističnih kmetij. Tudi tu še vedno velja povabilo zainteresiranim k sodelovanju, saj gre za zanimivo promocijo, ki bo sofinancirana v okviru programa Leader. Potrebno je še poudariti, da spletna stran ni namenjena ozko samo turističnim kmetijam ampak tudi ostalim kmetijam, ki bi želele predstaviti svojo dejavnost in pri tem tudi kaj tržiti.

 
<< Začetek < Prejšnja 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Naslednja > Konec >>

Stran 118 od 128

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link