Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Kmetijski krožek

Pozdravljeni na podstrani "Kmečkega krožka". Tu bomo objavljali vse akutalne infomacije v zvezi z njim.Nastop Kmetijskega krožka | Natisni |
Petek, 05 December 2014 13:51

Ob zaključku mednarodnega projekta LANATURA, ki je potekal v Novi Gorici dne 4.12.2014, so v uvodni točki na povabilo KGZS nastopali učenci Kmetijskega krožka treh osnovnih šol: OŠ Podgora Kuteževo, OŠ Dragotina Ketteja Il.Bistrica in OŠ Košana. Ob spremljavi harmonike in petju so prikazali prejo na 9 kolovratov, ki so se vrteli kot izkušenim predicam. Učenke OŠ Kuteževo so pod mentorstvom učiteljice Magdalene Logar zapele pesmi Predica ter Sijaj sijaj sončece. Nastop je požel velik aplavz ter celo pohvale predavateljev, ki so sledili. Po nastopu so si učenci ogledali razstavo polstenih izdelkov ter obiskali Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, kjer so si ogledali vzrejališče plemenskih bikov ter laboratorij za kontrolo mleka.

mentorica Tamara Urbančič

nova gorica14 008

nova gorica14 039

 
Korita pred Hodnikovim mlinom | Natisni |
Ponedeljek, 12 Maj 2014 12:16

Učenci Kmetijskega krožka OŠ Dragotina Ketteja so pred dnevi pričeli z zasaditvijo in oskrbovanjem dveh korit pred Hodnikovim mlinom na Titovem trgu (Placu) v Ilirski Bistrici. Poleg urejenosti vhoda v Hodnikov mlin, ki ga upravlja Turistično društvo Ilirska Bistrica, je namen akcije nadgradnja šolskega vrta s primerom balkonske zasaditve, odprtost šole izven šolskega prostora in vzgoja učencev pri odnosu do javne lastnine – kar je javno je tudi "naše".

maj14 074 640 x 480

maj14 075 640 x 480

 
Nov kurnik na OŠ Podgora Kuteževo | Natisni |
Četrtek, 13 Marec 2014 07:44

V teh dneh so člani Kmetijskega krožka OŠ Podgora Kuteževo ponovno uredili in naselili šolski kurnik, ki se je polomil ob lanski burji. Seveda so bili otroci zelo veseli, da so sodelovali pri vselitvi kur – tri kokoši in petelin so prezimili v domačem kurniku mentorice Tamare Urbančič, medtem pa sta g. Dušan Frank in g. Janez Ličan popravila polomljeno ograjo ter polomljen leseni del kurnika.

Obema se za pomoč iskreno zahvaljujemo.

marec14 001 640 x 480

marec14 005 640 x 480

 
Aktivnosti na OŠ Dragotina Ketteja Il.Bistrica | Natisni |
Četrtek, 13 Marec 2014 07:40

V torek popoldne, dne 11.3.2014, so učenci Kmetijskega krožka OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica podarili preko 200 vrečic semen staršem, ki so prišli na roditeljski sestanek ter osebju šole.

Semena treh solat, pastinaka, ognjiča, rdeče pese, blitve, brgujskega zelja, dveh ohrovtov, peteršilja, redkvice, ajde, pire, česna, drobnjaka, čebule, fižola, soje, čičerike, pegastega badlja, graha, lanu, buč, sončnic, repe, gorčice, bazilike.... so učenci pridelali na šolskem ekovrtu v večjih količinah, zato so se odločili, da višek podarijo svojim staršem in ostalim na šoli.

Že sedaj pa napovedujemo, da bomo v okviru sejemskega dne 1.4.2014 v Ilirski Bistrici, na Placu, pripravili stojnico za izmenjavo semen – Štafeto semen. Vabljeni k sodelovanju….

marec14 020 640 x 480

 
Aktivnosti na OŠ Podgrad | Natisni |
Ponedeljek, 10 Februar 2014 07:27

Konec januarja in v začetku februarja je bilo slabo vreme ter neprimeren čas za delo na šolskem vrtu, zato so učenci Kmetijskega krožka OŠ Rudolfa Ukoviča spoznavali gospodinjske veščine. V okviru projekta PESCA, ki poteka na šoli, je mentorica Tamara Urbančič pokazala, kako se iz surovega mleka napravi sir, ter iz sladke smetane maslo.  Učenke višjih razredov so se seznanile z osnovami  naravne kozmetike.
S tem pa kuhanja še ni bilo konec. Del projekta PESCA je tudi preizkušanje jedi ajdova kaša z jabolki in skuto. Ker veliko učencev to jed zavrača zaradi nepoznane ajdove kaše, se je mentorica Kmetijskega krožka odločila, da si učenci sami skuhajo ajdovo jed in sicer Ajdove palačinke z nadevom iz prosene kaše.  Seveda je bil ta pristop bistveno bolj uspešen, saj so učenci vse pripravljene palačinke tudi pojedli. O receptih pa v nadaljevanju....

Več ...
 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 Naslednja > Konec >>

Stran 1 od 3